Hamvasztás

Ma már a hamvasztás elfogadott temetkezési forma, és minden ember szabadon rendelkezhet, hogy melyik temetkezési formát választja.

Az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium), urnasírhely, vagy urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre is (rá)temetheto. Az urnát a talaj szintjétol legalább fél méter mélységbe kell elhelyezni. Rátemetésnél az urna a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.
Urnasírhely és urnasírbolt csak építésügyi hatósági engedéllyel építhető. Új urnafülke építésénél az urnát befogadó belső méret 30×30 cm lehet. Urnafülke építmények kialakításánál a szabályzat eloírhatja a természetes anyagok és muvészi formák alkalmazását. Az urnafülkét úgy kell kialakítani, hogy a fülke egyedi díszítése biztosítható legyen.

Vállalkozásunk a csanádpalotai hamvasztó üzemmel áll kapcsolatban, így teljes körű felvilágisítást tudunk nyújtan abban az esetben, ha a hamvasztást igénylik.

Fontos tudni, hogy a jelenlegi jogszabályok engedélyezik a hamvak hazaszállítását, de ahhoz egy olyan dokumentumot kell kitölteni, melyben le van fektetve, hogy a hamvak hol lesznek „tárolva” és adott esetben lehetőséget kell biztosítani a hozzátartozók kegyeleti jogainak a gyakorlására.

A hamvakat természetesen bármilyen későbbi időpontban el lehet temetni, azt bármelyik zemetőnek kötelező befogadni.